Založ si blog

Česká koruna, euro a slovenské dôchodky

V bývalom Československu odpracovala takmer 40 rokov, na území Slovenska, v jednom meste a jednej jedinej firme, ktorá však mala podnikové riaditeľstvo v Prahe. Po rozdelení Československa dostáva preto dôchodok z Čiech a dopláca na to.

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky boli totiž starobné dôchodky vyplácané slovenskou Sociálnou poisťovňou viackrát aj dosť výrazne zvýšené ( len v roku 2013 každému o 11,20 e a v roku 2014 každému o 8,80 e ), dôchodky vyplácané Českou správou sociálneho zabezpečenia boli však zvyšované len minimálne ( žene, o ktorej píšem, v roku 2013 o 109 českých korún, podľa vtedajšieho kurzu teda o 4,30 e a v roku 2014 o 32 českých korún, teda o 1,20 e ).

Dôchodky z Čiech dostávajú pritom Slováci na účty v bankách už prepočítané z českých korún na eurá podľa aktuálneho kurzu každý mesiac v inej sume. Keď teda Česká národná banka v novembri 2013 zámerne výrazne oslabila hodnotu českej koruny vo vzťahu k euru, obmedzila dovoz drahšieho zahraničného tovaru, podporila predaj lacnejších domácich produktov, oživila domácu výrobu, zvýšila zamestnanosť, no zároveň „ukradla“ slovenským dôchodcom značnú časť ich peňazí. Tí totiž už viac ako 5 mesiacov dostávajú na účty sumy v porovnaní s októbrom 2013 mesačne v priemere o 25 eur nižšie.

Prečo má slovenská dôchodkyňa, ktorá vlastne v cudzine nikdy nepracovala, takto doplácať na rozdelenie bývalého Československa a najmä na dnešné kurzové špekulácie Českej národnej banky ? Aj ona je predsa, rovnako ako jej rovesníčka z paneláku, slovenská občianka, prečo by teda jednej dôchodok mal rásť a druhej klesať ? Zastane sa jej niekto ? Nahradí jej stratu ?

Slová protirečiace činom

04.02.2015

Áno, je to naozaj tak. Ich slová sa vôbec nezhodujú s činmi. Koho mám na mysli ? No predsa ľudí, ktorí v médiách spochybňujú zmysel a význam referenda o rodine a pritom neváhajú obetovať čas, námahu, ba ani peniaze na to, aby verejnosť od účasti na všeľudovom hlasovaní odradili. Na jednej strane neustále zdôrazňujú, že ochrana manželstva je už zakotvená v Ústave, [...]

Kritika kázne = nepochopenie, alebo účelové prekrúcanie ?

28.01.2015

Pred pár dňami mi na prvej strane denníka Pravda udrel do očí titulok napísaný veľkým a hrubým písmom. Znel : „Nenávistné výroky kňaza o gejoch : Špina, zvrhlosť.“ Zaujal ma natoľko, že som si noviny kúpil, aby som si mohol pomerne rozsiahly článok doma v kľude prečítať. Článok sa týkal kázne, ktorá vraj mala odznieť počas bohoslužby v ktoromsi [...]

Kríza tradičnej rodiny a autogenocída

24.01.2015

Tak, ako každý iný, aj ľudský život má svoj začiatok a koniec. O tom, že sa to týka každého jednotlivca, nepochybuje hádam nikto. Že to isté platí aj vo vzťahu k človeku ako živočíšnemu druhu, si však mnohí vôbec neuvedomujú a ak, tak len v súvislosti s veľkými prírodnými katastrofami či celosvetovými vojenskými konfliktmi. K zániku ľudskej civilizácie však [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 25739x
Priemerná čítanosť článkov: 2860x

Autor blogu

Kategórie