Založ si blog

Kríza tradičnej rodiny a autogenocída

Tak, ako každý iný, aj ľudský život má svoj začiatok a koniec. O tom, že sa to týka každého jednotlivca, nepochybuje hádam nikto. Že to isté platí aj vo vzťahu k človeku ako živočíšnemu druhu, si však mnohí vôbec neuvedomujú a ak, tak len v súvislosti s veľkými prírodnými katastrofami či celosvetovými vojenskými konfliktmi.

K zániku ľudskej civilizácie však môže viesť aj morálny rozklad spoločnosti a „odumretie“ jej základnej bunky – tradičnej rodiny tvorenej jedným mužom, jednou ženou a ich deťmi. Morálny rozklad spoločnosti pritom veľmi úzko súvisí s krízou medziľudských vzťahov. Konzumný spôsob života a bezbrehá túžba po finančnom či majetkovom prospechu ničia totiž v ľuďoch všetko skutočne ľudské. Z ľudských jedincov robia bezcitných egoistov bez štipky empatie, porozumenia, súcitu s inými ľuďmi. Robia z nich jedincov neschopných obetovať sa pre iných a nezištne im pomáhať. Pre takýchto jedincov sú trvalé city a trvalé vzťahy cudzími pojmami. Nič im nebráni striedať partnerov, zbaviť sa vlastných detí či už pred narodením, alebo po ňom, nič im nebráni „odložiť“ vlastných rodičov do domovov dôchodcov, alebo im dokonca „milosrdne“ pomôcť na druhý svet.

Prirodzeným dôsledkom krízy medziľudských vzťahov je aj kríza tradičnej rodiny prejavujúca sa vysokou rozvodovosťou, ale aj neochotou ľudí uzatvárať nové manželstvá. Moderný životný štýl považuje manželstvo dokonca za prežitok. Odstrašujúce príklady spolužitia niektorých manželských párov, obava z krachu vlastného manželstva, nedôvera voči „milovanej“ osobe a neochota sa s ňou natrvalo zviazať vedú ľudí k hľadaniu nových foriem vzájomného spolužitia. Spolužitie „bez papierov“ je pre mnohých príťažlivé dokonca aj tým, že im ponúka ekonomické výhody. Spoločný príjem nezosobášených partnerov posudzovaných pri priznávaní rôznych štátnych príspevkov jednotlivo aj napriek tomu, že žijú v spoločnej domácnosti, môže byť totiž v niektorých prípadoch vyšší ako príjem manželského páru posudzovaného spoločne.

Jednou zo základných vlastností živých organizmov je schopnosť ich reprodukcie. Strata schopnosti plodiť potomstvo, ale aj reprodukcia znížená pod kritickú mieru, nevyhnutne vedú k postupnému vymretiu celého druhu. Uzákoňovanie registrovaných partnerstiev či dokonca manželstiev párov rovnakého pohlavia, párov neschopných plodiť potomstvo, legalizácia umelých potratov, eutanázie a už medializované úvahy o genetickej modifikácii ľudských jedincov v budúcnosti nemôžu viesť inam, len k postupnému zániku ľudskej civilizácie. Spôsob života spoločnosti umožňujúcej či dokonca obhajujúcej takéto konanie naozaj nemožno nazvať ináč ako kultúrou smrti.

Ak chceme zabrániť autogenocíde, nepísaným zákonom zachovania ľudského druhu by sme v záujme našom i v záujme našich detí čo najskôr mali zastaviť morálny úpadok spoločnosti, ozdraviť medziľudské vzťahy, chrániť tradičnú rodinu a život človeka od jeho počatia až po prirodzenú smrť. Na sformulovanie takéhoto zákona netreba právnické vzdelanie, podieľať sa na tom môže každý z nás.

Slová protirečiace činom

04.02.2015

Áno, je to naozaj tak. Ich slová sa vôbec nezhodujú s činmi. Koho mám na mysli ? No predsa ľudí, ktorí v médiách spochybňujú zmysel a význam referenda o rodine a pritom neváhajú obetovať čas, námahu, ba ani peniaze na to, aby verejnosť od účasti na všeľudovom hlasovaní odradili. Na jednej strane neustále zdôrazňujú, že ochrana manželstva je už zakotvená v Ústave, [...]

Kritika kázne = nepochopenie, alebo účelové prekrúcanie ?

28.01.2015

Pred pár dňami mi na prvej strane denníka Pravda udrel do očí titulok napísaný veľkým a hrubým písmom. Znel : „Nenávistné výroky kňaza o gejoch : Špina, zvrhlosť.“ Zaujal ma natoľko, že som si noviny kúpil, aby som si mohol pomerne rozsiahly článok doma v kľude prečítať. Článok sa týkal kázne, ktorá vraj mala odznieť počas bohoslužby v ktoromsi [...]

Zloba, závist, zášť, . . .

12.01.2015

Nie je to zas až tak dávno, čo sme si na námestiach sľúbili lásku. Nie je to tak dávno, čo sme takmer všetci spievali „zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou“. Často mám však dojem, že pre mnohých z nás to boli len prázdne slová, slová a slová. Tak, ako mnohé iné naše novembrové túžby a želania, ani to pred chvíľou spomenuté sa nesplnilo. [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 25726x
Priemerná čítanosť článkov: 2858x

Autor blogu

Kategórie