Založ si blog

Česká koruna, euro a slovenské dôchodky

V bývalom Československu odpracovala takmer 40 rokov, na území Slovenska, v jednom meste a jednej jedinej firme, ktorá však mala podnikové riaditeľstvo v Prahe. Po rozdelení Československa dostáva preto dôchodok z Čiech a dopláca na to.

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky boli totiž starobné dôchodky vyplácané slovenskou Sociálnou poisťovňou viackrát aj dosť výrazne zvýšené ( len v roku 2013 každému o 11,20 e a v roku 2014 každému o 8,80 e ), dôchodky vyplácané Českou správou sociálneho zabezpečenia boli však zvyšované len minimálne ( žene, o ktorej píšem, v roku 2013 o 109 českých korún, podľa vtedajšieho kurzu teda o 4,30 e a v roku 2014 o 32 českých korún, teda o 1,20 e ).

Dôchodky z Čiech dostávajú pritom Slováci na účty v bankách už prepočítané z českých korún na eurá podľa aktuálneho kurzu každý mesiac v inej sume. Keď teda Česká národná banka v novembri 2013 zámerne výrazne oslabila hodnotu českej koruny vo vzťahu k euru, obmedzila dovoz drahšieho zahraničného tovaru, podporila predaj lacnejších domácich produktov, oživila domácu výrobu, zvýšila zamestnanosť, no zároveň „ukradla“ slovenským dôchodcom značnú časť ich peňazí. Tí totiž už viac ako 5 mesiacov dostávajú na účty sumy v porovnaní s októbrom 2013 mesačne v priemere o 25 eur nižšie.

Prečo má slovenská dôchodkyňa, ktorá vlastne v cudzine nikdy nepracovala, takto doplácať na rozdelenie bývalého Československa a najmä na dnešné kurzové špekulácie Českej národnej banky ? Aj ona je predsa, rovnako ako jej rovesníčka z paneláku, slovenská občianka, prečo by teda jednej dôchodok mal rásť a druhej klesať ? Zastane sa jej niekto ? Nahradí jej stratu ?

Slová protirečiace činom

04.02.2015

Áno, je to naozaj tak. Ich slová sa vôbec nezhodujú s činmi. Koho mám na mysli ? No predsa ľudí, ktorí v médiách spochybňujú zmysel a význam referenda o rodine a pritom neváhajú obetovať čas, námahu, ba ani peniaze na to, aby verejnosť od účasti na všeľudovom hlasovaní odradili. Na jednej strane neustále zdôrazňujú, že ochrana manželstva je už zakotvená v Ústave, [...]

Kritika kázne = nepochopenie, alebo účelové prekrúcanie ?

28.01.2015

Pred pár dňami mi na prvej strane denníka Pravda udrel do očí titulok napísaný veľkým a hrubým písmom. Znel : „Nenávistné výroky kňaza o gejoch : Špina, zvrhlosť.“ Zaujal ma natoľko, že som si noviny kúpil, aby som si mohol pomerne rozsiahly článok doma v kľude prečítať. Článok sa týkal kázne, ktorá vraj mala odznieť počas bohoslužby v ktoromsi [...]

Kríza tradičnej rodiny a autogenocída

24.01.2015

Tak, ako každý iný, aj ľudský život má svoj začiatok a koniec. O tom, že sa to týka každého jednotlivca, nepochybuje hádam nikto. Že to isté platí aj vo vzťahu k človeku ako živočíšnemu druhu, si však mnohí vôbec neuvedomujú a ak, tak len v súvislosti s veľkými prírodnými katastrofami či celosvetovými vojenskými konfliktmi. K zániku ľudskej civilizácie však [...]

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 25799x
Priemerná čítanosť článkov: 2867x

Autor blogu

Kategórie