Založ si blog

Česká koruna, euro a slovenské dôchodky

V bývalom Československu odpracovala takmer 40 rokov, na území Slovenska, v jednom meste a jednej jedinej firme, ktorá však mala podnikové riaditeľstvo v Prahe. Po rozdelení Československa dostáva preto dôchodok z Čiech a dopláca na to.

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky boli totiž starobné dôchodky vyplácané slovenskou Sociálnou poisťovňou viackrát aj dosť výrazne zvýšené ( len v roku 2013 každému o 11,20 e a v roku 2014 každému o 8,80 e ), dôchodky vyplácané Českou správou sociálneho zabezpečenia boli však zvyšované len minimálne ( žene, o ktorej píšem, v roku 2013 o 109 českých korún, podľa vtedajšieho kurzu teda o 4,30 e a v roku 2014 o 32 českých korún, teda o 1,20 e ).

Dôchodky z Čiech dostávajú pritom Slováci na účty v bankách už prepočítané z českých korún na eurá podľa aktuálneho kurzu každý mesiac v inej sume. Keď teda Česká národná banka v novembri 2013 zámerne výrazne oslabila hodnotu českej koruny vo vzťahu k euru, obmedzila dovoz drahšieho zahraničného tovaru, podporila predaj lacnejších domácich produktov, oživila domácu výrobu, zvýšila zamestnanosť, no zároveň „ukradla“ slovenským dôchodcom značnú časť ich peňazí. Tí totiž už viac ako 5 mesiacov dostávajú na účty sumy v porovnaní s októbrom 2013 mesačne v priemere o 25 eur nižšie.

Prečo má slovenská dôchodkyňa, ktorá vlastne v cudzine nikdy nepracovala, takto doplácať na rozdelenie bývalého Československa a najmä na dnešné kurzové špekulácie Českej národnej banky ? Aj ona je predsa, rovnako ako jej rovesníčka z paneláku, slovenská občianka, prečo by teda jednej dôchodok mal rásť a druhej klesať ? Zastane sa jej niekto ? Nahradí jej stratu ?

Slová protirečiace činom

04.02.2015

Áno, je to naozaj tak. Ich slová sa vôbec nezhodujú s činmi. Koho mám na mysli ? No predsa ľudí, ktorí v médiách spochybňujú zmysel a význam referenda o rodine a pritom neváhajú obetovať čas, námahu, ba ani peniaze na to, aby verejnosť od účasti na všeľudovom hlasovaní odradili. Na jednej strane neustále zdôrazňujú, že ochrana manželstva je už zakotvená v Ústave, [...]

Kritika kázne = nepochopenie, alebo účelové prekrúcanie ?

28.01.2015

Pred pár dňami mi na prvej strane denníka Pravda udrel do očí titulok napísaný veľkým a hrubým písmom. Znel : „Nenávistné výroky kňaza o gejoch : Špina, zvrhlosť.“ Zaujal ma natoľko, že som si noviny kúpil, aby som si mohol pomerne rozsiahly článok doma v kľude prečítať. Článok sa týkal kázne, ktorá vraj mala odznieť počas bohoslužby v ktoromsi [...]

Kríza tradičnej rodiny a autogenocída

24.01.2015

Tak, ako každý iný, aj ľudský život má svoj začiatok a koniec. O tom, že sa to týka každého jednotlivca, nepochybuje hádam nikto. Že to isté platí aj vo vzťahu k človeku ako živočíšnemu druhu, si však mnohí vôbec neuvedomujú a ak, tak len v súvislosti s veľkými prírodnými katastrofami či celosvetovými vojenskými konfliktmi. K zániku ľudskej civilizácie však [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 25724x
Priemerná čítanosť článkov: 2858x

Autor blogu

Kategórie