Založ si blog

Zloba, závist, zášť, . . .

Nie je to zas až tak dávno, čo sme si na námestiach sľúbili lásku. Nie je to tak dávno, čo sme takmer všetci spievali „zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou“. Často mám však dojem, že pre mnohých z nás to boli len prázdne slová, slová a slová. Tak, ako mnohé iné naše novembrové túžby a želania, ani to pred chvíľou spomenuté sa nesplnilo. „Zloba, závist, zášť, strach a svár“ nielen že v našej spoločnosti nepominuli, ale sa až zhubne rozbujneli.

Pre majetok nenávidí brat brata, sused susedovi závidí ešte aj slnko, ktoré mu do obloka denne svieti o hodinu dlhšie, mnohí majú strach z hroziacej straty zamestnania, rôzne hádky a vulgárne nadávky počuť nielen spoza steny od susedov v paneláku, ale dokonca aj počas priamych televíznych prenosov z parlamentu. Je zarážajúce, že jeden druhému dokáže závidieť ešte aj vdovecký či invalidný dôchodok, pár eurový vianočný príspevok, možnosť bezplatného cestovania vlakom, …

„Tej sa to žije, keď popri plate dostáva aj dôchodok po nebohom mužovi“, „Sused dostáva invalidný dôchodok a pritom vôbec nevidno, že by bol nejaký invalid“, „Čo ja mám z toho, že študenti môžu vlakom cestovať bezplatne, keď ja už do školy nechodím“, … Mnoho podobných výrokov som si v poslednom čase vypočul nielen na ulici, v obchode či autobuse, ale aj z úst telefonujúcich do rôznych kontaktných rozhlasových relácií. Že spomínaná vdova musí sama vychovávať dve malé deti, že choroba, ktorú navonok nevidieť, môže byť často závažnejšia i bolestivejšia ako rôzne viditeľné postihnutia, že dotyčný človek síce nárok na bezplatné cestovanie vlakom nemá, no jeho neter či dokonca mladší brat áno, to už nikoho zo závistlivcov nezaujíma.

Modlime sa preto spolu s Martou Kubišovou i naďalej : „… zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou …“. Pravdepodobne to nepomôže, ale pieseň je to pekná.

Slová protirečiace činom

04.02.2015

Áno, je to naozaj tak. Ich slová sa vôbec nezhodujú s činmi. Koho mám na mysli ? No predsa ľudí, ktorí v médiách spochybňujú zmysel a význam referenda o rodine a pritom neváhajú obetovať čas, námahu, ba ani peniaze na to, aby verejnosť od účasti na všeľudovom hlasovaní odradili. Na jednej strane neustále zdôrazňujú, že ochrana manželstva je už zakotvená v Ústave, [...]

Kritika kázne = nepochopenie, alebo účelové prekrúcanie ?

28.01.2015

Pred pár dňami mi na prvej strane denníka Pravda udrel do očí titulok napísaný veľkým a hrubým písmom. Znel : „Nenávistné výroky kňaza o gejoch : Špina, zvrhlosť.“ Zaujal ma natoľko, že som si noviny kúpil, aby som si mohol pomerne rozsiahly článok doma v kľude prečítať. Článok sa týkal kázne, ktorá vraj mala odznieť počas bohoslužby v ktoromsi [...]

Kríza tradičnej rodiny a autogenocída

24.01.2015

Tak, ako každý iný, aj ľudský život má svoj začiatok a koniec. O tom, že sa to týka každého jednotlivca, nepochybuje hádam nikto. Že to isté platí aj vo vzťahu k človeku ako živočíšnemu druhu, si však mnohí vôbec neuvedomujú a ak, tak len v súvislosti s veľkými prírodnými katastrofami či celosvetovými vojenskými konfliktmi. K zániku ľudskej civilizácie však [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 25679x
Priemerná čítanosť článkov: 2853x

Autor blogu

Kategórie