Česká koruna, euro a slovenské dôchodky

4. apríla 2014, stefansimocko, Nezaradené

V bývalom Československu odpracovala takmer 40 rokov, na území Slovenska, v jednom meste a jednej jedinej firme, ktorá však mala podnikové riaditeľstvo v Prahe. Po rozdelení Československa dostáva preto dôchodok z Čiech a dopláca na to.

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky boli totiž starobné dôchodky vyplácané slovenskou Sociálnou poisťovňou viackrát aj dosť výrazne zvýšené ( len v roku 2013 každému o 11,20 e a v roku 2014 každému o 8,80 e ), dôchodky vyplácané Českou správou sociálneho zabezpečenia boli však zvyšované len minimálne ( žene, o ktorej píšem, v roku 2013 o 109 českých korún, podľa vtedajšieho kurzu teda o 4,30 e a v roku 2014 o 32 českých korún, teda o 1,20 e ).

Dôchodky z Čiech dostávajú pritom Slováci na účty v bankách už prepočítané z českých korún na eurá podľa aktuálneho kurzu každý mesiac v inej sume. Keď teda Česká národná banka v novembri 2013 zámerne výrazne oslabila hodnotu českej koruny vo vzťahu k euru, obmedzila dovoz drahšieho zahraničného tovaru, podporila predaj lacnejších domácich produktov, oživila domácu výrobu, zvýšila zamestnanosť, no zároveň „ukradla“ slovenským dôchodcom značnú časť ich peňazí. Tí totiž už viac ako 5 mesiacov dostávajú na účty sumy v porovnaní s októbrom 2013 mesačne v priemere o 25 eur nižšie.

Prečo má slovenská dôchodkyňa, ktorá vlastne v cudzine nikdy nepracovala, takto doplácať na rozdelenie bývalého Československa a najmä na dnešné kurzové špekulácie Českej národnej banky ? Aj ona je predsa, rovnako ako jej rovesníčka z paneláku, slovenská občianka, prečo by teda jednej dôchodok mal rásť a druhej klesať ? Zastane sa jej niekto ? Nahradí jej stratu ?